Начин на приготвяне
Рецептата е за блатове, които са за 20- 22 см форма:
Ако успея да купя този бътърмилк, ползвам него, ако не, аз лично слагам чаша айрян, бътърмилкът има същия вкус (според мен). Може и да пробвате да си направите бътърмилк.
В една купа се смесват сухите съставки, в друга - разбивам захарта и яйцата и добавям едно по едно течните съставки. После смесвам двете купи. Разбитата до хомогенност смес разделям на 3 и пека блатовете до готовност в тавичка на дъното с намаслена хартия на 175 градуса. Оставям блатовете да се охладят.
Заемам се с крема. Харесвам торти с много крем и имам малко разминаване с оригиналната рецепта. Правя си повече крем.
Разбивам сметаната. Ако не е подсладена, добавяте захар по вкус. Разбивам и крема сиренето на гъст крем и после добавям маскарпонето, тъй като то не обича много да се разбива.
Сглобявам тортата с ринг, дори за по-добър ефект от вътрешната страна на ринга слагам ацетатна лента.
Правя си смес от малко бадемово мляко и Бейлис и със силиконова четка леко навлажнявам всеки блат, но може и без това. Нанасям 1/3 от крема и нареждам половин пакет профитероли, като притискам да потънат в крема.
Слагам втория блат, повтарям процедурата - навлажнявам, нанасям от крема и другата половина от профитеролите и затварям с третия блат.
Прибирам в хладилника да стегне към 2 часа. После освобождавам тортата от ринга и ацетатната лента, измазвам я с останалия крем и я декорирам според случая.
Правила съм тази торта Червено кадифе с ягоди отгоре, но този път използвах за ръбовете една глазура, която много харесвам и е подходяща за тази торта:
50 мл червено вино
50 м сока от компот от вишни
2 с.л захар
Щипка канела
В малък съд тези съставки завират и после ги сгъстявам с 2 равни с.л. маизена (царевично нишесте без вкус). Като се охлади, нанасям по ръбовете на тортата. И понеже е за новогодишен празник, избрах да я шприцовам отгоре по този начин.
Източник: Antoaneta Shtereva от Кулинарна мрежа