Начин на приготвяне
Маслото се разбива на пяна с пудрата захар. Прибавят се едно по едно яйцата. Слага се брашното.
Сместа се разделя на две части. В едната се слагат 2 с. л от портокаловите кори и 3 с. л. от ликьора, а в другата какаото и млякото.
Тавичка за печене се намазва с масло и се поръсва с галета. Редуват се по лъжица от бялата и от жълтата смес. Когато свършат, с помощта на дървено шишче цялото тесто се разбърква, за да се получи мраморен ефект.
Блатът се пече на 190°С около 25 мин. Охлажда се и се разделя на две части.
Белтъците от другите 3 яйца се разбиват на сняг и към тях се прибавя 90 гр. захар. Когато се оформят твърди връхчета, към целувчената смес се прибавя още 80 гр. захар, нишестето и 25 гр. настърган шоколад. Всичко се разбърква с метална лъжица. Тестото се разпределя в тавичка с хартия за печене на слой от 1 см. и се пече на 140°С около 1 час. Оставя се да изстине във фурната.
Кремът се приготвя, като 300 мл. сметаната се слага да заври. Ако не е подсладена, се прибавят 2 с. л. захар. Начупва се белия шоколад и се слага да се разтопи в сметаната. Прибавят се по 1 с. л. от ликьора и настърганата портокалова кора.
Кремът се слага да се охлади и сгъсти в хладилника. Портокаловият крем се разбива с миксера и с него се слепват половината от шоколадовия блат, целувчения блат и другата половина от шоколадовия блат.
За украсата се разбиват заквасената и течната сметана с 4 - 5 с. л. захар. С получения крем се намазва тортата и се украсява с резенчета портокал и сметана. Белия шоколад се настъргва върху тортата с картофобелачка или да се разтопи на водна баня. Със смлените орехи се украсява тортата отстрани.
Корите за баница се намазват с разтопеното масло, поръсват се с пудрата захар и се подреждат една върху друга. Притискат се с тава за печене, за да се слепят добре. Нарязват се на квадрати, изпичат се до златисто на 180°С и се подреждат ветрилообразно отстрани на тортата.
Коментари