Торта Портокалова мистерия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k4k
Торта Портокалова мистерия1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
12-14 парчета
"И за нас е пълна мистерия как тази торта може да е толкова вкусна, но е факт! Опитайте и ще се уверите и сами"

Необходими Продукти

  • пудра захар - 400 гр.
  • масло - 200 гр.
  • яйца - 6 бр.
  • брашно - 175 гр.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сол
  • какао - 2 с.л.
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • ликьор - портокалов 4 с.л.
  • портокалова кора - настъргани 4 с.л.
  • нишесте - 1 с.л.
  • шоколад - 25 гр.
  • сметана - течна 500 мл.
  • шоколад - бял 200 гр.
  • сметана - заквасена 100 гр.
  • портокали - 1/2
  • кори - 3 бр.
  • орехи
  • галета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслото се разбива на пяна с пудрата захар. Прибавят се едно по едно яйцата. Слага се брашното.

Сместа се разделя на две части. В едната се слагат 2 с. л от портокаловите кори и 3 с. л. от ликьора, а в другата какаото и млякото.

Тавичка за печене се намазва с масло и се поръсва с галета. Редуват се по лъжица от бялата и от жълтата смес. Когато свършат, с помощта на дървено шишче цялото тесто се разбърква, за да се получи мраморен ефект.

Блатът се пече на 190°С около 25 мин. Охлажда се и се разделя на две части.

Белтъците от другите 3 яйца се разбиват на сняг и към тях се прибавя 90 гр. захар. Когато се оформят твърди връхчета, към целувчената смес се прибавя още 80 гр. захар, нишестето и 25 гр. настърган шоколад. Всичко се разбърква с метална лъжица. Тестото се разпределя в тавичка с хартия за печене на слой от 1 см. и се пече на 140°С около 1 час. Оставя се да изстине във фурната.

Кремът се приготвя, като 300 мл. сметаната се слага да заври. Ако не е подсладена, се прибавят 2 с. л. захар. Начупва се белия шоколад и се слага да се разтопи в сметаната. Прибавят се по 1 с. л. от ликьора и настърганата портокалова кора.

Кремът се слага да се охлади и сгъсти в хладилника. Портокаловият крем се разбива с миксера и с него се слепват половината от шоколадовия блат, целувчения блат и другата половина от шоколадовия блат.

За украсата се разбиват заквасената и течната сметана с 4 - 5 с. л. захар. С получения крем се намазва тортата и се украсява с резенчета портокал и сметана. Белия шоколад се настъргва върху тортата с картофобелачка или да се разтопи на водна баня. Със смлените орехи се украсява тортата отстрани.

Корите за баница се намазват с разтопеното масло, поръсват се с пудрата захар и се подреждат една върху друга. Притискат се с тава за печене, за да се слепят добре. Нарязват се на квадрати, изпичат се до златисто на 180°С и се подреждат ветрилообразно отстрани на тортата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Нина
Нина
Здравейте, в първият блат 6-те яйца ли се слагат или само 3 бр, и от останалите 3 белтъците се ползват за целувчения блат ?
28.08.2011 15:16