Картофи Ана (Pommes Anna)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Картофи Ана (Pommes Anna)
Снимка: marcheva14
5 / 6
10/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Хапваме и си мислим - колко специална жена трябва да си, за да кръстят толкова вкусни картофки на твое име"

Необходими Продукти

  • картофи - около 1.4 кг или около 6 - 7 картофа средно големи (восъчен сорт)
  • масло - 100 г
  • мащерка - 3 - 4 клонки или 2 - 3 щипки, суха
  • розмарин - 1 щипка сух
  • пармезан - около 80 г фино настърган
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 200 градуса;

Чугунен тиган или подходящ съд за печене от дебел метал, който може да се постави във фурна;

Хартия за печене с диаметър на тигана.

Картофите се почистват, измиват се и веднага се подсушават. Не се поставят във вода, за да се запази скорбялата им, която е необходима за да се свържат по-добре помежду си по време на изпичането във фурната.

С подходящ нож или ренде мандолина, на която може да се регулира дебелината на разрязване, се нарязват на тънки кръгли парчета / филийки, ако се прави на ръка около 2 мм всяка филийка/. Поставят се в купа и се оставят настрана.

В тиган с дебело дъно се разтопява маслото, докато кипне и се образува пяна, която се отстранява с лъжица, трябва да остане чисто масло. Така е зададено в самата рецепта, да се работи с пречистено масло, но аз не го спазих, само кипнах маслото, докато се разпени. Отделих си около 5 с. л. масло, което ще трябва за по-късен етап. Добавят се и клонките мащерка или суха такава и щипка розмарин. Сваля се от котлона.

Започват да се подреждат шайбите картофи, като се започва нареждането им от средата на тигана, в кръг, следва втори кръг около първия, и трети такъв външен. В средата трябва да е малко по-издигнато над останалите кръгове. Леко се поръсва със сол и прясно смлян черен пипер и фино настърган пармезан. Полива се и с 2 с.л. от отделеното масло.

Върху тези цилиндрични кръгове, като се започва от средата отново, се подрежда втори пласт картофи, поръсват се със сол и черен пипер, малко настърган пармезан и отново се поливат с малко разтопено масло. Следва трети кръг по същия начин.

След като са наредени отгоре се поставя хартията за печене, притиска се леко и се захлупва с капак. Прехвърлят се във фурната на 200 градуса за около 30 мин.

Изваждат се, отстранява се капакът и хартията и се допичат за още 20 минути да имат хубав златист загар.

Изваждат се от фурната.

С подходяща шпатула се минава около външната стена на тигана, за да не са залепнали по време на печенето, поставя се подходяща сервизна чиния и се обръщат. Тук има момент на голямо внимание, тъй като тиганът е изключително горещ.

Охлаждат се за 10 мин и се сервират.

Може да се предложат като основно ястие, придружено със салата, или като гарнитура към месо.

Pommes Anna (по принцип няма превод, но в груб превод Картофите на Анна) е класическа френска рецепта за самостоятелно хранене или като гарнитура.

Предложени са от френския готвач Адолф Дъглери, (ученик на Careme), който притежавал ресторант-кафе Cafe Anglais в Париж, водещ ресторант през 19 век, но самата рецепта датира от времето на Наполеон III.

Историята разказва, че рецептата е кръстена на знаменитата красавицата и актриса Анна Деймиенс (Анна Деслион).

Рецептата се приготвя основно с пречистено масло, без никакви подправки, освен сол и черен пипер, но вече се предлага обогатена с малко мащерка, щипка-две розмарин и по избор настърган пармезан.

Във Франция се изработват специални тави/съдове с капак от мед, наричат се la cocotte a pommes Anna.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: