Начин на приготвяне
Обелваме тиквичките и патладжаните на тънки колелца. Патладжаните ги слагаме в тавичка и ги посоляваме, за да премахнем горчивината им. Оставяме тавичката с патладжаните под наклон за 15-20 минути.
Междувременно обелваме и нарязваме картофите по дължина на ивици или пръчици. Изпичаме си двете чушки, обелваме ги и ги нарязваме. Настъргваме доматите, за да са ни готови да ги сгъстим, когато дойде момента. Нарязваме си магданоза на ситно.
И накрая обелваме чесъна, който оставям цял, защото ще го смеля с преса непосредствено преди да махна доматите от котлона. Патладжаните вече трябва да са отделили горчивата си течност и могат да бъдат измити в студена вода и подсушени.
Овалваме си патладжаните в брашно и пържим в сгорещен тиган с олио. След като приключим с патладжаните, ако се наложи си сменяме олиото и по същият начин си изпържваме тиквичките. Накрая си изпържваме и картофите.
Всички зеленчуци ги подреждаме в подходящ съд, като първо редим картофите, после патладжаните, тиквичките и накрая печените чушки и накрая посоляваме. Сгъстяваме за няколко минути доматите, докато им извори водата, посоляваме и малко преди да ги махнем от огъня си добавяме смления чесън.
Изсипваме доматите върху другите зеленчуци и поръсваме с пресния магданоз. Сервираме постната манджа с буца сирене.
Вижте полезна ли е кората на патладжана и разберете също какъв е гликемичният индекс на тиквичката.