Начин на приготвяне
Руколата е зеленолистен зеленчук с чудесни хранителни и здравословни ползи за организма. Освен, че има славата на силен афродизиак, тя е диетична, ароматна и много вкусна. Има свеж вид и малко горчив вкус.
Съдържа големи количества витамин C, бета-каротин, витамините В2, В5, В6, фибри, фолиева киселина, витамините А и К, калций, желязо, калий, натрий, фосфор и магнезий, органични киселини, етерични масла, голямо количество омега-3 мастни киселини, пантотенова киселина, серен гликозид гликонастурцин.
Руколата намалява нивото на кръвната захар, помага при анемия, кожни и възпалителни заболявания.
В подходящ съд на котлона се слага вода да заври. Щом заври, се добавя щипка сол и в нея се пускат яйцата от пъдпъдък. След 5 минути се изваждат и охлаждат в студена вода. Обелват се и се нарязват на половинки.
Листенцата рукола се измиват и изцеждат от водата в гевгир.
Чери доматите се измиват и нарязват на половинки или четвъртинки, според размера им. Червеният лук се обелва и нарязва на тънки кръгчета.
Червената чушка се почиства от семенцата и също се нарязва на тънки кръгчета.
Всички зеленчуци се смесват в подходяща купа, поръсват се с малко сол, червен винен оцет и зехтин екстра Върджин.
Салатата се разбърква, за да се овкуси и най-отгоре се нареждат нарязаните на половинки пъдпъдъчи яйца.
Добър апетит!