Лесна къпана баница

ПетяПетяГотвач128451542
16/01/2019
"Обзалагаме се на едно парче къпана баница, че няма да намерите по-вкусна баница на света от тази "
Приготвяне60 мин.
Готвене45 мин.
Общо105 мин.
Порции14
Сготви+1 точки
26 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо37 494
  • Преглеждания за месеца2440
  • Преглеждания за седмицата488
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена26

Необходими Съставки

  • За тестото
  • яйца - 3 бр.
  • вода - 1 ч.ч. хладна
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - около 600 г (или колкото поеме)
  • За намазване
  • краве масло - 1/2 п./63 г/
  • олио - 4 с.л.
  • За плънката
  • сирене - 250 - 300 г бяло
  • магданоз - 10 клончета(по желание)
  • За къпането
  • вода - 4 ч.ч. студена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От продуктите за тесто се замесва меко тесто и покрито с кърпа, се оставя за 10 минути да си почине.

През това време се натрошава сиренето, нарязва се магданозът на ситно и се смесват.

Маслото се разтопява и се смесва с олиото.

Тавата, в която ще се пече баницата, се намазва много леко с олио. Аз лично подмазвам тавите, в които ще пека тестени изделия, с неразтопена свинска мас, така, както е твърда, и печивата ми винаги са с много хубава коричка отдолу и се отделят лесно от тавата.

Тестото се разделя на 10 равни топки, които се точат на кора, с големината на тавата, в която ще се прави баницата.

За да не лепне тестото по точилката при разточването, кората се поръсва с брашно. Затова е хубаво да имате повече от посоченото количество брашно.

Всяка разточена кора се намазва с част от подготвената мазнина, която трябва така да се разпредели, че да стигне за всички кори, но и да не остава.

Петата кора не се намазва с мазнина. Върху нея се разпределя цялата плънка.

Отгоре една след друга се редят останалите пет кори, като всяка се маже с мазнина, включително и последната - десетата.

Баницата се нарязва на квадрати.

Пече се в предварително загрята на 190°C фурна.

След като се зачерви отгоре, изважда се от фурната и веднага се залива със студената вода, окъпва се.

Връща се обратно във фурната, която се намалява на 170°C, и се пече, докато поеме водата.

Къпаната баница се изважда от фурната, покрива се с кърпа, да се задуши, и се оставя половин час "да обиколи нивката си" както се казва .:)

Да ви е вкусно!

Забележка:

1. Корите за тази баница не е задължително да са много тънко разточени.

2. Плънката може да е само от сирене, без магданоз. На мен лично много ми харесва с магданоз, вкусът е като на баница със спанак.

Основен източник: Ердинч, от Турска кухня *4* на BG-mamma

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар