Начин на приготвяне
Изчистените миди се подваряват в кипнала вода до отварянето им, след това едната от черупките се отделя и се оставя тази, в която е ядката. Ядката се почиства от водораслото на мидата.
Мидите се нареждат с черупката отдолу в тавичка. Във всяка мида се слага малко парченце краве масло и се поставят във загрята фурна до стапянето му.
Отделно в тиган се приготвя оризът, като се запържва в олио до отделяне на зърната едно от друго, добавя се нарязания на ситно кромид лук, след като лука се запържи, се залива с топла вода.
Добавят се подправките. Сместа се задушава в тигана до постигане сваряването на ориза.
Взема се с лъжица от сместа и се поставя във всяка от мидите до напълването и. Отгоре се поръсва настъргания кашкавал.
Тавичката с черноморските миди се връща в фурната и се запича до разтапянето на кашкавала.
Приятен апетит.