Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Празнична постна питка за всеки повод

Празнична постна питка за всеки повод

ЗориЗори
Гуру
1k11k5k7
Празнична постна питка за всеки повод
Снимка: Зори
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"Празнична постна питка за всеки повод се сервира с купичка пчелен мед. Да ви е сладко!"

Необходими Продукти

  • брашно - 720 г
  • сол - 1 ч.л., равна
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • сода за хляб - 1 ч.л. с връх
  • оцет - 3 с.л.
  • вода - 400 мл, топла
  • олио - 2 с.л.
  • мед - за поднасяне
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се смесва със солта и бакпулвера и се пресява през сито. Прехвърля се в дълбока купа, прави се кладенче в средата и в него се изсипва угасената в оцета сода за хляб.

Добавя се олиото и топлата вода и се замесва меко и нелепнещо тесто. Прехвърля се върху плота и се измесва за около 10 минути.

Тестото се прехвърля в намазана с олио тавичка и се оставя за 15 - 20 минути, покрито с кърпа или фолио за свежо съхранение, докато се надигне.

След това се оформя содената питка, като леко се притиска с ръце, за да се изравни и с помощта на две вилици се оформя украсата, като задължително се надупчва на няколко места, за да излиза парата при печене.

Празничната постна питка се слага в средата на фурната на предварително затоплена на 180 °C за около 25 - 30 минути.

Изпечената питка се намокря със студена вода и се увива в кърпа да си обиколи нивата за 20 минути.

Сервира се с купичка пчелен мед.

Да ви е сладко!

Вижте още дали трябва да втасва содената питка и разгледайте тези вкусни идеи за соден хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: