Начин на приготвяне
Брашното се смесва със солта и бакпулвера и се пресява през сито. Прехвърля се в дълбока купа, прави се кладенче в средата и в него се изсипва угасената в оцета сода за хляб.
Добавя се олиото и топлата вода и се замесва меко и нелепнещо тесто. Прехвърля се върху плота и се измесва за около 10 минути.
Тестото се прехвърля в намазана с олио тавичка и се оставя за 15 - 20 минути, покрито с кърпа или фолио за свежо съхранение, докато се надигне.
След това се оформя содената питка, като леко се притиска с ръце, за да се изравни и с помощта на две вилици се оформя украсата, като задължително се надупчва на няколко места, за да излиза парата при печене.
Празничната постна питка се слага в средата на фурната на предварително затоплена на 180 °C за около 25 - 30 минути.
Изпечената питка се намокря със студена вода и се увива в кърпа да си обиколи нивата за 20 минути.
Сервира се с купичка пчелен мед.
Да ви е сладко!
Вижте още дали трябва да втасва содената питка и разгледайте тези вкусни идеи за соден хляб.