Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка с крема сирене

Питка с крема сирене

ИнаИна
Помощник Готвач
47185106107
Питка с крема сирене
Снимка: Ина
2 / 4
20/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Вярваме, че в състезанието за най-вкусна питка на света, тази определено ще е сред печелившите"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • мая - 1 бр. жива
  • прясно мляко 200 мл
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • брашно - 800 г
  • масло - 100 г
  • олио - 5 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • шарена сол
  • сминдух
  • крема сирене - 375 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопля се 100 мл прясно мляко и маята се разтваря в него със захарта, за да се активира, и се оставя за 10 минути на топло. През това време се разбиват яйцето, киселото мляко, прясното мляко и солта с две супени лъжици олио.

Постепенно се добавя брашното и се замесва меко тесто. Оставя се около половин час да втаса.

След това се разделя на две големи топки, от които едната се разделя на четири, а другата на пет части. Четирите части се разточват и намазват с разтопено масло, разбъркано с олио, и накрая с крема сирене.

Завиват се на рула и се режат през средата, след което се подреждат като слънце в намазнена тава. От другите пет части едната не се разточва, а с останалите се третират като първите четири и се подреждат между тях.

Последната част се поставя в средата и се намазва с остатъка от сместа от масло и олио.

Отгоре се поръсва с шарена сол и сминдух и се завива да почине.

Питката се пече на предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути.

След като се извади, питката с крема сирене се поръсва с вода и се завива с кърпа за около 15 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: