Най-вкусният ориз на фурна със свинско месо и гъби

22/01/2019
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaИноватор6762318611
"Защото не всеки ориз със свинско на фурна е еднакъв - този наистина е най-вкусният "
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо19 507
  • Преглеждания за месеца3228
  • Преглеждания за седмицата771
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинското месо почистваме от сухожилия и ципи и го нарязваме на средно големи късчета.

Студения телешки бульон изсипваме в дълбока купа (ако не разполагате с домашен такъв, използвайте от готовите, въпреки, че вкусът е по-различен). Подправяме го с черния пипер, гарам масалата и праха от манатарките.

Листата от лимона измиваме добре и ги начупваме, за да освободят свежият си цитрусов аромат.

Разбъркваме добре бульона и поставяме в него свинското месо, за около 5-6 часа в хладилник. Може да го оставите за цяло денонощие.

Така месото поема от ароматите и става по-сочно и крехко при запичането. След мариноването го отцеждаме над съд, защото бульонът ще ни трябва.

В касерола с нагорещената растителна мазнина добавяме и малко масло. За кратко запечатваме свинското месо от всички страни.

С помощта на решетъчна лъжица го изваждаме и го поставяме в йена глаз тавичка, в която ще запичаме ястието.

Деглазираме ароматните сосове от пърженото месо с бяло вино.

Щом алхохолът се изпари сотираме нарязания на ситно шалот и печурките, нарязани на ивици (ако те са от консерва не ги гответе, прибавете ги към свинското месо). Температурата на огъня е умерена.

След като лукът омекне прибавяме измития и отцеден ориз. Запържваме го, докато цветът му се изсветли и стане прозрачен.

Прибавяме чаша гореща вода и нарязаните на кръгчета моркови.

Термичната обработка трае още 2-3 минути и отстраняваме съда от котлона.

Прехвърляме ориза в тавичката и наливаме в същата касерола телешкия бульон.

От него сме отстранили лимонените листа. Оставяме го за кратко да кипне и заливаме с него печивото. Овкусяваме със сол.

Поставяме алуминиево фолио и печем в предварително загрята фурна на 170 градуса. 10 минути, преди да извадим тавата от фурната махаме фолиото и поръсваме с пресен магданоз.

След като оризът на фурна е готов го покриваме с памучна кърпа.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар