Начин на приготвяне
Свинското месо почистваме от сухожилия и ципи и го нарязваме на средно големи късчета.
Студения телешки бульон изсипваме в дълбока купа (ако не разполагате с домашен такъв, използвайте от готовите, въпреки, че вкусът е по-различен). Подправяме го с черния пипер, гарам масалата и праха от манатарките.
Листата от лимона измиваме добре и ги начупваме, за да освободят свежия си цитрусов аромат.
Разбъркваме добре бульона и поставяме в него свинското месо, за около 5-6 часа в хладилник. Може да го оставите за цяло денонощие.
Така месото поема от ароматите и става по-сочно и крехко при запичането. След мариноването го отцеждаме над съд, защото бульонът ще ни трябва.
В касерола с нагорещената растителна мазнина добавяме и малко масло. За кратко запечатваме свинското месо от всички страни.
С помощта на решетъчна лъжица го изваждаме и го поставяме в йена глаз тавичка, в която ще запичаме ястието.
Деглазираме ароматните сосове от пърженото месо с бяло вино.
Щом алкохолът се изпари сотираме нарязания на ситно шалот и печурките, нарязани на ивици (ако те са от консерва не ги гответе, прибавете ги към свинското месо). Температурата на огъня е умерена.
След като лукът омекне прибавяме измития и отцеден ориз. Запържваме го, докато цветът му се изсветли и стане прозрачен.
Прибавяме чаша гореща вода и нарязаните на кръгчета моркови.
Термичната обработка трае още 2-3 минути и отстраняваме съда от котлона.
Прехвърляме ориза в тавичката и наливаме в същата касерола телешкия бульон.
От него сме отстранили лимонените листа. Оставяме го за кратко да кипне и заливаме с него печивото. Овкусяваме със сол.
Поставяме алуминиево фолио и печем в предварително загрята фурна на 170 градуса. 10 минути, преди да извадим тавата от фурната махаме фолиото и поръсваме с пресен магданоз.
След като оризът на фурна е готов го покриваме с памучна кърпа.
Най-вкусният ориз на фурна със свинско месо и гъби е готов за сервиране.