Начин на приготвяне
Рибата се почиства и измива със студена вода и се разполовява. Ако ви е малка тавата отстранете главата и опашката (от тях може да направите рибена чорба). Поръсва се обилно със сол, черен пипер, кимион и се оставя да престои поне един час.
Обелените и нарязани на кубчета домати, почистеният чесън, морковите, нарязаните червена чушка и целина се слагат в съд с капак за около 30 минути във фурната да се задушат със зехтин и след като изстинат се пасират с малко сол и керевиз до получаване на еднородна смес.
Сместа се овкусява със сол, черен пипер, кимион на вкус.
В тавичката изсипваме измития ориз и нарязаното на ситно кисело зеле, разбъркваме и доливаме 2 ч. ч. зелева чорба. Добавяме и пасираната зеленчукова смес и хубаво разбъркваме всичко.
Поръсваме със чубрицата и керевиза и добавяме най-отгоре рибата цяла или на парчета (според възможностите на тавата). Правим и „гнезденце“ в плънката, за да не стърчи отгоре.
При необходимост се долива малко зелев сок и рибата се пече в предварително загрята фурна около 40 минути.
Най-вкусният толстолоб на фурна е готов.