Кефирно мляко

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Кефирно мляко
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
23/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
24 мин.
Общо
29 мин.
"Вижте как да приготвите кефир и да се грижите за своята кефирена гъба в домашни условия"

Необходими Продукти

  • кефирна гъба - 1 с.л. (тибетска гъба)
  • прясно мляко - 800 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кефирните зърна представляват комбинация от полезни бактерии и дрожди и приличат на малки розички карфиол. Кефирната гъба коагулира прясното мляко, като ферментацията трае на стайна температура.

Кефирните зърна се изплакват внимателно със студена преварена вода и се прецеждат задължително в пластмасова цедка. Не се употребяват метални съдове и прибори. Подходящи за съхранение на кефирното мляко са стъклените буркани с винтови капачки. Те трябва да са измити и подсушени много добре, за да не замърсим кефирната гъба с нежелани бактерии, които намаляват годността ѝ.

Изсипваме в буркана прясното мляко, което е със стайна температура или от хладилник. Разбъркваме внимателно с порцеланова или дървена лъжичка. Поставяме капачка и затваряме плътно. Държим съда на тъмно в кухненския шкаф, далеч от слънчевата светлина.

Процесът на ферментация трае между 15 и 24 часа при температура – 20-21 градуса.

След около 10 часа е добре да разклатим съдържанието в буркана, за да получим по-гладка и гъста консистенция на кефирното мляко.

Ако държите на по-киселият вкус, удължете времето на зреенето и поставете марля на буркана.

Смята се, че допълнителната ферментация увеличава фолиевата киселина и намалява лактозата.

След като кефирът е готов, го прецеждаме в стъклен съд, готов за консумация.

Най-добре е готовата напитка да се остави да узрее още 1-2 дни в хладилника и след това да се пие.

Зърната изплакваме с преварена вода и ги поставяме в чист и сух буркан.

Доливаме с преварена студена вода и малко прясно мляко и оставяме в хладилник да почиват за 4-5 дни.

Ако решите да използвате отново, след като ги прецедите от млякото, ги поставяте в буркан с прясно мляко.

Напитката се приема в продължение на 15-20 дни, след което се прави пауза от 10 дена.

Ако вашата кефирна гъба се размножи, можете да дадете на приятел или пък да я изсушите и приберете във фризер. За целта измийте добре зърната и ги прецедете. Поставете ги на кухненско руло, докато се отцедят от водата.

После прехвърлете върху стреч фолио и оставете на стайна температура, докато съвсем се дехидратират.

Тогава ги смесете със сухо мляко или пък сметана на прах и поставете в малък плик. Реактивират се, като се залеят отново с прясно мляко.

Съвет: Кефирът притежава чудодейни качества, като на първо място укрепва имунната ни система.

Напитката спомага за по-доброто усвояване на лактозата, което я прави подходяща за хора с лактозна непоносимост.

Кефирът нормализира кръвното налягане и има благоприятно въздействие върху сърдечната и кръвоносната система.

Регулира храносмилането и балансира стомашно-чревната флора, като произвежда всички необходими витамини и полезните бактерии, които са важни за здравето ни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: