Gotvach.bg»Рецепти»Напитки»Печено мляко

Печено мляко

Татьяна БаловаТатьяна Балова
Новак
110346627
Печено мляко1 / 2
27/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
500 мин.
Общо
510 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 2 л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако живеете на село, имате крава (или може да си купите мляко от съседите) и камина с водна риза и с фурна, в нея е най-подходящо да си направите печено мляко.

Млякото се поставя в съд, който се слага захлупен в друг с вода, така че водата да стига до средата на съда с млякото. На средно силен огън млякото трябва почти да стигне до кипене.

След това се прехвърля в глинен съд, захлупва се и се слага във фурната на температура малко под 100 градуса. Оставя се там 6-7 часа.

Междувременно образуващият се отгоре каймак може да давите в млякото. След това се изважда и се оставя да престои захлупено в глинения съд до сутринта. Бутилира се.

Може да се замрази в пластмасови бутилки и бутилчици и да се ползва за кафето или просто за пиене. Докато се пече, млякото се сгъстява и става кафеникаво.

Невероятно вкусно е.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

никнай
никнай
Наистина е добро но само при положение че се прави през зимата в камина с водна риза и с фурна, в нея иначе не се изплаща.А и 8 часа са си доста време за приготвяне на кондензирано мляко.
Ако имате време и камина ви го препоръчвам вместо да ползвате това от магазина.
За кафе е добре но да се пие не е много за препоръчване особено ако трябва да ходите някаде извън дома ....
31.01.2016 00:13
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Какъв му е вкуса?
27.01.2016 14:48
1
Покажи всички подкоментари
Маргарита
Маргарита
жалко че бавно става :)
27.01.2016 14:17
1
Покажи всички подкоментари
Ирина Андреева Jolie
Ирина Андреева Jolie
И аз не съм чивала до сега.Много интересно :)Браво!
27.01.2016 14:13
1
Покажи всички подкоментари
Маргарита
Маргарита
за първи път го чух
27.01.2016 13:38
1
Покажи всички подкоментари