Сос Криста

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Сос Криста
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
04/02/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.

Необходими Продукти

  • домати - 500 г
  • червен лук - 300 г
  • люти чушки - 4 бр., сорт Шипка, зелени
  • каролина рийпър - 1/2 г , изсушена
  • чили - 1 бр.
  • японски люти чушки - 1 бр. дъга
  • бахар - 8 бр.
  • карамфил - 2 бр.
  • джинджифил - 1/2 к.л., на прах
  • чесън - 2 скилидки
  • лайм - сока от 1/2 плод
  • бял оцет - 1 ч.ч.
  • кафява захар - 80 г
  • пипер меланж - 1 к.л.
  • червен пипер - 1 ч.л., кайен
  • олио - 1 с.л. растителна мазнина
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този сос е незаменима подправка за всички любители на пикантната кухня.

Те се използват като добавка към салати, печени меса, бургери или в приготвянето на традиционни специалитети.

При приготвянето на пикантните сосове се спазват правила за безопасност. Първо работим с ръкавици, за предпочитане върху стъклена дъска, която лесно се почиства от капсаицина. Може да поставите очила, докато бъркате соса, заради лютите пари при редуцирането на соса.

Първо нарязваме лука на четвъртинки и блендираме на ситно. Поставяме го в тенджера със загряла растителна мазнина.

Хабанерото смених с японска люта чушка, която е слабо люта, а растението отглеждам у дома.

Нарязваме лютите чушки на ситно и ги прибавяме към лука. След като се сотират, прибавяме пасираните домати.

Оставяме соса да къкри 30 минути под капак. Бахарът, зърната пипер и карамфила смиламе в хаванче.

Прибавяме ги към къкрещата лава-сос, прибавяйки кайена, джинджифила, оцета, захарта.

Оставяме сос Криста да ври около час на слаб огън, докато сосът се редуцира до желаната гъстота.

Дяволската чушка Каролина Рийпър прибавям накрая, като гребвам от изсушения прах на върха на острието на ножа!

Внимаваме да не стоим над изпарението на соса.

Охладения сос Криста претриваме през едра цедка и поставяме в буркан.

За по-дълго съхранение в хладилника поставям един пръст растителна мазнина до ръбчето на буркана.

Така трайността му се удължава до 3-4 месеца в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: