Начин на приготвяне
Лютите чушки се измиват и подсушават. Дръжките не се махат, за да могат да се обръщат по-лесно по време на изпичането.
Изпичат се от всички страни на добре загрята скара или на грил тиган.
Изпечените люти чушки се прехвърлят в двойна найлонова торбичка и торбичката се завързва. Оставят се за половин час, за да се задушат и да поизстинат, за да се обелят по-лесно.
През това време се приготвя маринатата:
В подходящ дълбок съд се налива ябълковият оцет, солта и кафявата захар и сместа се разбърква, докато се разтворят напълно сухите съставки.
Добавят се нарязаните на едро скилидки чесън и скълцаните на ситно заедно с дръжките връзки пресен магданоз. Накрая се добавя и олиото и всичко се разбърква хубаво.
Лютите чушки се обелват от люспите, дръжките им се подкъсяват и всяка чушка се цепва с нож през средата.
Пуканите люти чушки се потапят се в маринатата с чесъна и магданоза.
Готовите мариновани люти чушки могат да се консумират веднага или да се приберат в хладилника и да се съхраняват до седмица - две след приготвянето им (ако останат толкова дълго време).
Добър апетит!