Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кренвиршки»Мини кренвиршки от тесто с мас

Мини кренвиршки от тесто с мас

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k6k7
Мини кренвиршки от тесто с мас
Снимка: Нина Иванова Иванова
1 / 4
11/02/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
140 мин.
Порции
40
"Това не са просто кренвиршки, това е майсторски клас по приготвяне на най-вкусната закуска"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • мая - 7 г суха
  • брашно - около 600 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • мас - 100 г свинска, разтопена
  • кренвирши - около 300 г тънки
  • за намазване
  • жълтък - 1 бр. + 2 с.л. прясно мляко
  • за поръсване
  • мак
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително извадете продуктите на стайна температура. Разтопете маста.

Разтворете маята и захарта в 100 мл топло прясно мляко. Оставете на топло за около 15 мин да втаса.

В купа пресейте брашното със солта и направете кладенче. Разбийте яйцата и ги сипете в кладенчето. Добавете втасалата мая и хладкото прясно мляко.

Замесете меко тесто. Извадете го на плота, на който работите, и започнете да месите, като добавяте постепенно разтопената мас. Месете и добавяйте, докато тестото поеме изцяло маста. Поставете тестото в купа, покрийте с кърпа и оставете за около час да удвои обема си.

При готовност извадете тестото на плота и го разделете на части. Разточете едната част и я нарежете на лентички или на триъгълници. Можете да оформите кренвиршките класически с лентичка навита около кренвирша или като кифличка, като поставите кренвирша в широката част на триъгълника и навиете.

Предварително нарежете тънките кренвирши на две или на три части в зависимост от големината на кренвиршките, които ще приготвяте.

Измерете каква част тесто ще ви е необходима за оформянето и тогава нарежете останалото тесто. Оформете кренвиршките така, както сте избрали, и ги подредете върху хартия за печене в тава.

Оставете ги отново да втасат за около 20 мин. Намажете ги с разбития жълтък с прясно мляко и поръсете с мака. Изпечете тестените закуски в загрята фурна за около 30 мин на 180°C.

Рецептата е адаптирана от evatoneva.com

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: