Начин на приготвяне
Сварените и обелени картофи минаваме през преса за картофи или настъргваме на ситно ренде. Необходимото ни количество е 1 ч.ч. Запазваме водата от варенето им и след като се охлади поставяме в нея маята и меда.
Брашното пресяваме заедно със солта. Разбиваме добре яйцето и отделения от второто белтък с разтопеното масло и картофеното пюре.
Изсипваме течните съставки в кладенчето, заедно с активиралата се мая. Замесваме меко и не лепнещо тесто, като добавяме още малко брашно за при месенето, ако е необходимо.
Поставяме готовото тесто в купа, намазана с малко масло. Покриваме със стреч фолио, и оставяме на топло за около 1.30 минути, докато удвои обема си.
От втасалото тесто разделяме 8 еднакви по размер топчета. Върху набрашнен плод разточваме всяко от тях на кора, с дебелина 1/2 см. В средата поставяме 1/2 от кренвирша и сгъваме като плик.
Подреждаме кренвиршките върху тава за печене, предварително постлана с хартия.
Покриваме картофените хлебчета с памучна за целта кърпа и ги оставяме в топло помещение за още 40 минути.
Разбиваме жълтъка с малко мазнина и с четчица намазваме повърхността на всяка пухкавелка. Поръсваме със сусам и поставяме тавата за печене във предварително загрята фурна.
Печем кренвиршките около 40 минути на 170 градуса, до зачервяване. Можем да ги гарнираме с малко горчица.