Начин на приготвяне
В дълбока купа пресяваме брашното, като добавяме към него солта и гриса.
В купичка с хладко прясно мляко активираме маята, като подхранваме дрождите ѝ с малко мед.
Разбиваме яйцето с киселото мляко и заедно с шупналата мая ги изсипваме в кладенчето.
Добавяме разтопената мас и оцета, като замесваме тесто, податливо на обработка.
То не трябва да се лепи по стените на купата, затова, ако е необходимо, добавяме още малко брашно.
Покриваме го с кърпа и оставяме за 30 минути на стайна температура, за да си отпочине.
През това време приготвяме плънката. Нарязваме на ситно праза и моркова.
Киселата зелка изплакваме от саламурата и я оставяме да се отцеди добре. Нарязваме я на средни кубчета и отново я притискаме, за да не остава течност по нея.
В тенджера с нагорещена мазнина задушаваме първо праза и моркова.
Щом зеленчуците омекнат, прибавяме червения пипер и нарязаното кисело зеле.
Прибавяме ароматните подправки и задушаваме под капак.
След като и зелето омекне, увеличаваме температурата на огъня и махаме капака.
Разбъркваме непрекъснато, докато течността се изпари и плънката остане на мазнина.
Оставяме я на страна, докато се охлади напълно, като отстраняваме зрънцата бахар и клонките рогата мерудия.
Прехвърляме тестото върху намазана с мазнина повърхност и разделяме на 3 равни части.
Разточваме всяка топка от тестото на правоъгълна кора, като внимаваме да не я разкъсаме.
В края поставяме от плънката и завиваме на рехаво руло. Леко го усукваме и го поставяме в намаслена с мас тавичка.
Готовото печиво поставяме в студена фурна, като в първите 15 минути я включваме на 200 градуса.
Допичаме наложената баница на 170 градуса до приятно зачервяване.
Тази наложена баница с плънка от кисело зеле се консумира топла. По желание в плънката можете да прибавите и стрити люти чушлета.