Начин на приготвяне
Нарежете праза на тънки кръгчета, а зелето - на тънки лентички. Отцедете нахута.
Загрейте олиото на умерена температура в дълбок тиган на котлона. Сипете праза и гответе около 3 мин, докато омекне.
Добавете зелето, разбъркайте, захлупете с капак и гответе още около 10 мин, като разбърквате периодично.
Отстранете капака и добавете доматеното пюре и шарената сол. Разбъркайте отново хубаво и добавете нахута. Добавете малко вода.
Оставете ястието да поври около 10 мин, опитайте и овкусете с още сол, ако има необходимост.
Сипете постното зеле в огнеупорен съд за печене във фурната.
Запечете на 180-190°C за около 20 мин или докато течността се редуцира и постното зеле остане само на мазнина.
Постното прясно зеле с нахут на фурна е готово.