Локма

ЕвгенияЕвгения
Новак
1662
Локма3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
70
"Вкусни сиропирани бухтички - по оригинална турска рецепта"

Необходими Продукти

  • брашно - около 500 г
  • извара - 3 с.л. безсолна
  • захар - 4 с.л.
  • сол - на вкус
  • ванилия - 1 брой
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 1/3 от кубче
  • вода - 200 гр. хладка
  • мед - 1 с.л. /може и без него, правила съм и в двата варианта/
  • олио - за пържене
  • За сиропа
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 1 и 1/2
  • лимони - сок от 1 лимон /по желание/
  • За поръсване
  • пудра захар
  • канела - малко /по желание/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От продуктите се омесва меко тесто. Оставя се да втаса около 20 мин. Късат се топчета колкото орех и се пускат в горещото олио, което е сложено в дълбок тиган.

Пържат се, като се обръщат често до желаният тъмен златист цвят. След като изстинат твърдите локми се потапят в горещия сироп.

Аз ги залях със сиропа, като ги сложих в по-дълбок поднос. Когато изстинат и се напоят от сиропа ги поръсваме с пудра захар.

От тази доза излизат към 70 броя бухти. Колкото престояват, придобиват аромата и вкуса на купените понички.

Да Ви е сладко!

Сладките локма са чудни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
512
43
33
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Направих около 82 топчета, но може би е малко сиропа.
11.12.2022 15:48