Начин на приготвяне
Използвах тавичка с диаметър 30 см.
Натрошете маята в купичка, залейте с една чаша топла вода и оставете да набъбне за 15-20 минути.
Пресейте в тавичка брашното и го оформете като кладенче. По периферията на брашното поръсете една лъжица сол.
Сипете водата с маята в кладенчето, добавете захарта, млякото и олиото. Замесете меко тесто. Аз не го чаках да втасва!
Разделете тестото на две части и оформете като топчета. Разточете всяко топче на тънък лист върху набрашнен плот с форма на правоъгълник и с дебелина около 3-4 мм.
Нарежете кората на тесни и дълги триъгълници. Всяка триъгълна ивица завийте като малка кифличка на рулце.
Намажете дъното на тавичката с меко краве масло.
Подредете оформените тестени рулца в тавата, като най-напред поставете в центъра на тавата едно рулце като пънче. Подредете около него 6 рулца, като цвете. Останалите рулца подредете по края.
Покрийте тавата с алуминиево фолио и оставете да втаса. Трябва да се изпълни тавичката за около час.
Намажете погачата с жълтък, разбит с една лъжица прясно мляко.
Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете памук питката за 40 минути.
На 30-та минута може да се покрие отгоре памук питата с парче алуминиево фолио, за да не прегори.