Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Памук питка на кифлички

Памук питка на кифлички

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Памук питка на кифлички1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Да не се чудите как да разчупите питката - направихме я специално за вас на кифлички"

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г
  • вода - 220 мл /топла/
  • прясно мляко - 220 мл /топло/
  • олио - 200 мл олио
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • мая - 30 г /прясна/
  • още
  • жълтъци - 1 бр
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • краве масло - 1 с.л. /за намазване на тавата/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Използвах тавичка с диаметър 30 см.

Натрошете маята в купичка, залейте с една чаша топла вода и оставете да набъбне за 15-20 минути.

Пресейте в тавичка брашното и го оформете като кладенче. По периферията на брашното поръсете една лъжица сол.

Сипете водата с маята в кладенчето, добавете захарта, млякото и олиото. Замесете меко тесто. Аз не го чаках да втасва!

Разделете тестото на две части и оформете като топчета. Разточете всяко топче на тънък лист върху набрашнен плот с форма на правоъгълник и с дебелина около 3-4 мм.

Нарежете кората на тесни и дълги триъгълници. Всяка триъгълна ивица завийте като малка кифличка на рулце.

Намажете дъното на тавичката с меко краве масло.

Подредете оформените тестени рулца в тавата, като най-напред поставете в центъра на тавата едно рулце като пънче. Подредете около него 6 рулца, като цвете. Останалите рулца подредете по края.

Покрийте тавата с алуминиево фолио и оставете да втаса. Трябва да се изпълни тавичката за около час.

Намажете погачата с жълтък, разбит с една лъжица прясно мляко.

Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете памук питката за 40 минути.

На 30-та минута може да се покрие отгоре памук питата с парче алуминиево фолио, за да не прегори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: