Начин на приготвяне
Една питка на кифлички, защото е хубаво да се меси хляб!
Най-напред се активира маята. Разтваря се в топличко мляко, аз ползвам цялото мляко, и 1 равна лъжица захар с малко брашно, 2 лъжици. Когато шупне, е готова.
Брашното се пресява в дълбока купа, а в друга купичка смесвам киселото мляко с олиото, водата и яйцата. В брашното слагам солта и разбърквам с лъжица.
Постепенно сложете и маята, сместа с яйцата и бъркайте с лъжица. Когато вече става трудно прехвърляте тестото на плота и измесвате до гладко и меко тесто. Ако е необходимо, добавяте малко брашно.
След това готовото тесто слагаме в кърпа от тензух или няколко ката марля и правим на вързоп. Потапяме го в хладка вода в една малка кофичка в дълбока тенджера, каквото имате.
Когато тестото изплува на повърхността на водата, е готово. Вадим го и го премесваме с мъничко брашно, разделям го на 4 топки и оставям да втаса втори път - около 15//20 мин.
След това с точилка правя кори с диаметър около 35 см и ги слагам една върху друга като между тях мажа с масло. Последната не се маже, а се разточат всичките кори още веднъж на голяма кора. Нарязваме на 4 и после всяка четвърт на още 4 триъгълника. Навивам на кифлички. Втасва още един път и мажем цялата погача с жълтъка, ръсим със сусам и печем на 180 градуса до готовност.
Ако решите опитайте моята празнична питка - винаги е успешна тази рецепта за къпана питка на кифлички, само трябва да имате повече време.