Начин на приготвяне
Ще дам мерките в чаши с вместимост от 300 мл.
* 1 цяло яйце + 1 белтък в тестото и 1 жълтък за намазване на питката.
Брашното се пресява, добавя се солта, млякото се загрява и в него се разтварят захарта и маята, не се активира, сипва се в брашното, следват водата, олиото и яйце и белтък.
Бърка се с лъжица, докато тестото се събере на топка, леко лепкаво.
Не се меси повече. Покрива се купата с прозрачно фолио и се оставя да втаса до утрояване на обема.
Като е готово тестото за питката, се прехвърля на набрашнен плот и съвсем леко се премесва.
Разделя се на 4 топки, които почиват 15 минути. Разточват се до диаметър 25 см и всяка се маже с меко масло.
Подреждат се една върху друга, като горната не се маже, всички заедно се разточват на голяма кора, която се навива на руло. Режа рулото на пет еднакви части и една по малка.
От всяка част се разточват кори, които се нарязват на ленти до половината и се навиват на кифлички, които се подреждат в намаслена тава, а в средата се слага малката част като топче.
Оставя се да втаса питката на кифлички до удвояване на обема.
Маже се с жълтъка, разбит в капка олио. Поръсване със сусам по желание. Печенето е на 170 °C в загрята фурна. До желан загар.
Вкусна питка. Естествено можете да оформите всякак питка на кифлички Цвете. И на топчета или пък на шайби. Въпрос на предпочитания и виждане.