Начин на приготвяне
Маята се натрошава в леко затопленото прясно мляко, добавя се кафявата захар и 1 с.л. брашно и се оставя да шупне.
Захарта и две яйца с жълтък от третото се разбиват добре. Добавя се настърганата лимонова кора и ванилията, шупналата мая и постепенно пресятото два пъти брашно и щипка сол.
Така се замесва тесто, което постепенно трябва да поеме разтопеното, но не горещо масло - разтегляте на кора, намазвате с масло и сгъвате, докато поеме цялото масло.
Оставя се на топло, за да втаса. Оформя се, като с леко набрашнената точилка разточвате на кора, нарязвате на правоъгълничета или избрана от Вас форма, нареждате парченца локум и завивате като кифличка.
Поставяте хартия за печене в тавата, подреждате подготвените кифлички и оставяте отново да втасат, но поне още 1 час. Намазвате с разбития белтък, поръсвате със захар и печете в предварително загрята фурна - 10 мин на 220 градуса, след което на 180 градуса още 30 минути - до готовност.
Желая Ви светли празници и много незабравими моменти с Вашите близки и специалните вкусотии, които ще приготвите за тях.