Начин на приготвяне
Смесваме какаото с врялата вода, разбъркваме и оставяме да се охлади.
Отделяме белтъците и ги разбиваме на сняг. Постепенно добавяме половината захар - 65 г, и бием до твърди връхчета.
В отделна купа разбиваме жълтъците с останалата захар, добавяме олиото, пресятото с бакпулвера брашно и какаото. Разбъркваме всичко добре.
Към тази смес на няколко пъти добавяме разбитите белтъци, като разбъркваме внимателно с шпатула.
Изсипваме сместа във форма за торта с диаметър 24 см, застлана с хартия, и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност - около 20 минути. Оставяме да се охлади.
За шоколадовия диск разтапяме шоколада на водна баня. Върху хартия за печене очертаваме кръг с диаметър 24 см и разстиламе шоколада. Слагаме в хладилника да стегне.
Накисваме листата желатин в студена вода за 10 минути. Загряваме 2 с.л. сметана, добавяме желатина и разбъркваме. Оставяме малко да изстине. За крема разбиваме маскарпонето с пудрата захар и ванилията. Отделно разбиваме сметаната на пухкав крем, смесваме с маскарпонето и при непрекъснато бъркане прибавяме желатина.
Разрязваме блата на две и върху едната част разпределяме половината от крема. Върху него слагаме шоколадовия диск, останалия крем и втората част от блата.
За глазурата на тортата загряваме сметаната, прибавяме шоколада и разбъркваме, докато се разтопи. Заливаме тортата и оставяме за поне 4 часа.