Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Охлюви с ориз и чесън

Охлюви с ориз и чесън

Сергей АнчевСергей Анчев
Готвач
2292k3423
Охлюви с ориз и чесън1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
4
"Изтънчен френски деликатес, който обаче ще приготвите в собствената си кухня"

Необходими Продукти

  • охлюви - 1 кг
  • ориз - 1 ч.ч.
  • олио - 2 с.л.
  • девесил - 1 вр.
  • целина - 2 стръка
  • чесън - 2 стръка пресен
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. зелена
  • домати - 1 бр.
  • червен пипер - 1ч.л.
  • сол
  • пипер
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За мен охлювите са изключителен деликатес. Събират богато съчетание от аромати и имат неповторим вкус. На пазара се предлагат по 3-4 лв. за килограм, но когато купувате, задължително се убедете че са живи.

Освен това охлювите много обичат да пасат пелин и тогава стават страшно горчиви. Обикновено това се случва от средата на април до края на май, когато пелинът е млад и нисък. Затова когато започнете да готвите, ги опитайте още в началото - да не хабите време и продукти. И така-моят вариант на охлюви с ориз:

Охлювите се измиват със студена вода. Изчаква се 10-15 мин. Които не са се показали, се изхвърлят. Завира се литър и половина подсолена вода. Във врящата вода се изсипват охлювите. Припенват се един път и се оставят да врат на слаб огън.

След 30 мин. се прибавят олиото, червеният пипер и всички зеленчуци, нарязани на едро. Варят се още 60 мин. След това охлювите се изваждат, а в прецедения бульон се слага оризът.

Вари се на много слаб огън докато поеме течноста. Прибавят се охлювите, пипер и магданоз. Готово. Сега трябва да си купите прибори за ядене на охлюви и сте като във френски ресторант.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
57
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Човекът публикувал рецептата,явно никога не я е изпробвал......
21.05.2022 20:04
Вера Кольовска
Вера Кольовска
Не съм съгласна с рецептата, която сте поместили ,явно този който я помести не е готвил този продукт.Олювите се оставят 48 часа с тяжест да се изчистят ,след това се измиват с 5-6 води със сол да паднат лигите и тогава започва голямото препенване и отново миене което е пак около 5 пъти .Трябва най-накрая да се получи леко кехлибарен цвят водата и тогава започва автентичното готвене.Така ,че Вие не сте добър консултант във кулинарното изкуство и немога да черпя Вашите рецепти за сполучливо ястие
14.05.2015 18:25
6
Цветана
Цветана
Абе, вие добре ли сте? Как с черупките и само с едно препенване?
31.07.2013 17:25
4
Мими
Мими
Аз пък си ги изчиствам и тогава ги готвя.Първо 24 часа се оставят в тенджера и тежест отгоре,да си изхвъ
рлят мръсотиите.
14.06.2013 18:48
4
Таня Делб
Таня Делб
Още сега ще я пробвам рецептата. Моят съпрут е французин но не обича охлюви, макар, че му натяквам за техния деликатес.Мисля, че поскоро е български когато напролет всички искаме да се хванем за зелено и за охлюви.
16.04.2013 19:37
1