Постна оризова запеканка с картофи и спанак

Илиана ПървановаИлиана ПървановаИноватор340871
03/03/2019
"Ароматни вкусотии по време на пости или как да приготвите вкусна оризова запеканка с картофи и спанак"
Приготвяне15 мин.
Готвене60 мин.
Общо75 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо1 909
  • Преглеждания за месеца38
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • За запеканката
  • картофи - 6 бр. малки
  • ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
  • царевичен грис - 1 ч.ч. (качамак)
  • вода - 3 ч.ч.
  • спанак - 1 - 2 шепи нарязан
  • хималайска сол -   2 ч.л. фина
  • черен пипер -   3 щипки смлян
  • шарлан - 1 ч.л.
  • За поръсване
  • червен пипер -   1 ч.л.
  • черен пипер -   1/2 ч.л. смлян
  • чубрица - 3 щипки
  • босилек -   1 щипка сушен и стрит
  • хималайска сол -   3 щипки фина
  • шарена сол -   2 - 3 щипчици
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме ориза във водата заедно с шарлана и хималайската сол и малко преди да е готов, добавяме към него качамака и нарязания спанак. Подправяме с черен пипер.

Варивото можем да приготвим или на тенджера или на оризоварка.

Разстиламе готовата гъста смес в кръгла тава, постлана с хартия за печене. Отгоре подреждаме с леко притискане, така че да залепнат хубаво - картофите обелени, нарязани на кръгчета (5 мм дебели) и сварени на пара.

На пара варим в тенджера с малко вода и с помощта на метално ветрило (кошница за готвене на пара). Поливаме символично или намазваме отгоре с шарлан и поръсваме смесените на едно сухи подправки - червен и черен пипер, чубрица, босилек сушен и стрит ситно, хималайска сол и шарена сол.

Пускаме фурната на 250 градуса и печем постната запеканка около половин час, до златисто-кафяв загар на картофите. След като е изпечено, нарязваме на 4-6 парчета, отлепваме ги внимателно от хартията и поднасяме задължително топло.

С приятно хрупкава коричка и мека текстура на плънката. А картофите-  омайно вкусни и с ароматни подправки!

Чудно вкусно!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар