Начин на приготвяне
Гъбите, спанакът и картофите се изчистват, измиват и нарязват предварително.
Нарязаните на ситно гъби, заедно с пънчетата, се слагат в тиган с малко олио и се запържват за около 7-8 минути на силен огън при непрекъснато бъркане.
В дълбока тенджера с олио се слага нарязания лук и настъргания морков и се запържват/задушават.
След като омекнат се добавя постепенно нарязаният спанак. Бърка се докато омекне и се прибавя 1 с.л. червен пипер. Завъртате два три пъти и прибавяте нарязаните картофи с топла вода, като водата почти трябва да покрива картофите.
Водата трябва да заври и прибавяте подправките - черен пипер, чубрица и сол на вкус. Оставяте картофите да бълбукат със спанака докато те се сготвят до полуготовност, не се варят до готовност, тъй като готвенето продължава във фурната.
Картофено-спаначената смес се изсипва в тава заедно с гъбите и разбърквате. Не трябва да има много вода в тавата, ако е прекалено много отсипете от нея и пъхате във фурната на 250 градуса за около 15-20 минути.
През това време си подготвяте заливката. Смесвате яйцата с прясното мляко и ги разбивате.
Прибавяте содата в киселото мляко, разбърквате и се прибавя при яйцата, както и двете лъжици брашно. Овкусявате на вкус с черен пипер, чубрица и сол. Разбивате всичко добре.
Когато всичко в тавата е запечено се излива заливката върху картофите и се връща във фурната за около 5-6 минути.
Аз съм поднесла пролетната запеканка със салата снежанка, защото много добре си подхождат картофите и цеденото кисело мляко, но това е по ваш избор и вкус.