Начин на приготвяне
Изберете цяла зряла тиква, средна по големина. Измийте и я подсушете, изрежете отгоре капаче, но не го изхвърляйте. Почистете тиквата отвътре, като премахнете семките и влакната, много добре (да остане куха и до месестата част).
Напълнете кухината на плода със захар – колкото побере, оставяйки 2 см до върха на разреза празен.
Покрийте тиквата с изрязаното от нея капаче и запечатайте прореза между тиквата и капака с обикновено тесто от брашно и вода - това се прави с цел да се предотврати попадането на бактерии и въздух в нея.
Поставете тиквата в чист емайлиран съд и оставете на тъмно и студено място за 10 дни или докато кората на тиквата поомекне. Щом захарта се разтвори в извлечения от тиквата сок, тиквения мед е готов.
Като терапевтично лекарство приемайте по 1 с.л. от меда половин час преди хранене в продължение на 3 седмици. Можете да използвате също така за чай, палачинки и други десерти.
Коментари