Начин на приготвяне
Боровинките се измиват добре и се слагат в плосък съд, след което се поръсват с половин чаена чаша захар и се оставят да престоят така поне 30 минути.
През това време се забърква кексовата смес. Яйцата и захарта се разбъркват заедно и се добавя олиото - отново се разбърква добре. Добавят се брашното и бакпулверът - разбърква се леко и се добавят прясното мляко и 2 с.л. кондензирано мляко.
Бърка се до пълното хомогенизиране на сместа. В предварително намазнена и набрашнена кексова форма се изсипва сместа и отгоре на равномерно разстояние се разпределят боровинките и се разпръсква получения сок от озахаряването на боровинките.
Кексът се пече в предварително загрята фурна на 170-180 градуса на горен и долен реотан, без включени вентилатори за около 45 мин или до суха клечка за зъби.
След като се изпече сладкиша с боровинки се оставя да изстине и след като се извади от формата, с помощта на лъжица се полива с останалото кондензирано мляко.