Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Печена тиква»Пълнена тиква цигулка с телешка кайма

Пълнена тиква цигулка с телешка кайма

Пълнена тиква цигулка с телешка кайма
Снимка: Кулинарна мрежа
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Пълнена тиква - разбира се, че на всяка цена трябва да я опитате"

Необходими Продукти

  • телешка кайма - 1 кг
  • ориз - 1/3 или цяла ч.ч (както предпочитате)
  • чушки - 4 - 5 бр. червени
  • тиква - 1 бр. цигулка малка, да удобна да се разполови
  • лук - 1 голяма глава
  • магданоз - 1/2 връзка
  • целина - 1 тънък стрък целина
  • доматена паста - 1 ч.л.
  • домати - 1/3 ч.ч млени от буркан
  • бульон - 1 ч.ч пилешки или вода
  • зехтин - 2 с.л или олио
  • чубрица - 1/2 ч.л
  • кимион
  • сол
  • червен пипер
  • черен пипер
  • къри - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо бланшираме чушките. В тенджера слагаме вода с малко оцет да заври, щом заври, слагаме почистените чушки за 3-4 мин и ги вадим.

Нарязваме лука на ситно и го задушаваме със зехтина и малко вода. Щом остане на мазнина, слагаме подправките, без чубрицата и солта, за да си пуснат аромата.

Прибавяме нарязания стрък целина, задушаваме за 2-3 минути, добавяме доматите, доматената паста, каймата и след 5 минути, когато тя е фарширована, добавяме ориза и бульона, той трябва почти да покрие сместа, но не напълно.

Целта е да получим гъста и неводниста смес.

Варим десетина минути, сваляме от котлона добавяме солта, чубрицата и нарязаните магданоз и целина и оставяме да почине за около 15 минути.

Пълним чушките и тиквата, като в плънката за тиквата добавяме, ако има сос или малко вода, искаме да е по-водна.

Редим в тава леко поръсваме със зехтин и наливаме 1 пръст вода, печем във фурната на 210°-220° със вентилатор до готовност, като по време на печенето чушките се обръщат.

Сервирате пълнената тиква и чушки с кисело мляко по желание.

Източник: Dorothea Kyriakou от Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: