Начин на приготвяне
Рецептата, която предлагам, няма общо със сиропа от кафяв ориз, който се предлага в биомагазините. Там трябва да си химик, че да имаш нужните знания как да можеш да овладяваш ферментационния процес.
И все пак, ако ви дотрябва въпросния сироп за някаква здравословна или веганска рецепта, и като мен живеете във провинцията, където подобно чудо няма - ето моята импровизация.
Кафявия ориз се поставя във пластмасова тарелка или стъклен буркан и се залива с вода. Използвайте необработен кафяв ориз! Поставете съдчето на умерена стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина.
Ако направите това вечерта, в две-три поредни вечери изхвърляйте водата, измивайте оризовите зрънца внимателно под течаща вода и наливайте в съдчето нова (толкова, колкото да покрие дъното). Оризовите зрънца ще покълнат.
Измийте ги и ги сложете в касерола заедно с около 350 - 400 мл вода и щипка сол.
Сложете касеролата на котлона и варете около 10 -12 минути. Отстранете от котлона. След около 10 минути прецедете през гевгир. Оризът е полусварен и може да го използвате за готвене на ястие.
Получената оризова отвара се сипва в касерола и се добавя кафявата захар в съотношение 1:1. Аз примерих течността - получи ми се околож250 мл и добавих същото количество Мусковадо.
Варете на умерено силна температура, като бъркате с бамбукова лъжица непрекъснато, за да не загори. Варете до момент, в който лъжицата започне да оставя диря след себе си.
Отстранете от котлона и оставете да изстине. Пресипете сиропа от кафяв ориз в стъклено бурканче и съхранявайте в хладилник.
Използвайте за направа на сладкиши, печива, кремове, шейкове, заливки и т.н.