Начин на приготвяне
Измийте много добре кафявия ориз, докато водата стане по-бистра. След това го накиснете във вода за 1 нощ или за по-дълго по възможност.
На следващата сутрин ги отцедете и с около 2-2 и 1/2 ч.ч. вода го сложете да се свари. Може да добавите малко масло и сол в сварения кафяв ориз. Оставете го да изстине.
Добре намаслете тавата за баницата. Разбъркайте в голяма купа яйцата, прясното мляко, натрошеното сирене и ориза.
Разделете корите за баница на 4 части и в намаслената тава сложете първата 1/4, като поръсвате с малко олиото между корите и оставите краищата им леко висящи от ръба на тавата. Сипете отгоре 1/3 от плънкат аи процедирайте така докрай.
Над последния пласт кори завийте висящите краища и отново полейте с мазнина. Намажете баницата с кафяв ориз с разбито яйце и сложете да се пече в предварително загряна на 180 градуса фурна.
Пече се около 35-40 минути или до златисто. През последните 20 минути покрийте с алуминиево фолио или с хартия за печене, защото в противен случай яйцето може да прегори.