Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свински хапки с гъби и сметанов сос

Свински хапки с гъби и сметанов сос

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Свински хапки с гъби и сметанов сос
Снимка: Sevdalina Irikova
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Само си мислите, че това са типичните свински хапки, докато не усетите аромата им"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 500 г от плешка
  • кралски печурки - 200 г
  • манатарки - 50 г сушени
  • гъбена вода - 300 мл от манатарките
  • лук - 1 глава
  • сметана - 200 мл животинска
  • бяло вино - 250 мл сухо
  • масло - 50 г
  • брашно - 1 с.л.
  • чесън - 1 скилидка
  • лимони - ½ бр., сока от плода
  • мащерка - 1 ч.л., прясна
  • мащерка - стръкчета за аранжиране
  • индийско орехче - щипка
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подсушаваме месото и го почистваме от всички ципи и сухожилия. Нарязваме го на хапки, като го овкусяваме със сол и черен пипер. Престоява 30 минути, за да поеме от подправките.

Печурките почистваме и нарязваме на шайби.

Накисваме сушените манатарки в 300 мл. хладка вода. Изцеждаме ги и ги нарязваме на ситни кубчета.

В дълбок тиган загрейте 30 г от маслото и запечатайте в него свинските хапки. Извадете ги в чиния.

В същата мазнина задушете лука и чесъна. След като омекнат прибавяме гъбите и останалото масло.

Добавяме брашното, прибавяйки към него студеното вино, сметаната и водата от манатарките.

Щом сосът се редуцира връщаме месото и разбъркваме.

Овкусяваме с още черен пипер и сол на вкус, мащерка и щипка прясно настъргано индийско орехче.

Готвим до готовност на месото. Преди да отстраним ястието от котлона прибавяме лимоновия сок.

Сервираме свинското месо със сметановия сос, като аранжираме порцията със стръкче свежа мащерка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: