Начин на приготвяне
Има няколко технологични стъпки в приготвянето пастърмата. Нужна ви е и книжна кесия или марля - 4 бр.
Започваме с почистването и оформянето на рибицата. Разрязваме рибицата веднъж по дължина и веднъж на ширина. Измиваме добре парчетата и оставяме да се отцедят.
В метален съд с капак постиламе 1 см и половина сол, нареждаме подсушените парчета месо върху солта и притискаме добре. Сипваме още толкова сол отгоре.
Захлупваме съда, поставяме на студено място за цели три дни т.е. 72 часа.
След като изминат тези дни, изваждаме осоленото месо, измиваме добре и поставяме за 12 часа във студена вода.
След което подсушаваме много добре месото с памучни кърпи. Докато съхне, си приготвяме сместа с подправки.
В купа поставяме всички изброени подправки по-горе заедно с топлата вода. Оставяме така за около половин час. Ако сместа ни се сгъсти, наливаме още малко топла вода, трябва сместа да е като каша.
С получената каша започваме да мажем (масажираме, втриваме) всяко парче месо. След което оставяме за около половин час, за да попие месото подправките.
След това отново мажем с останалото количество смес от подправки.
Всяко парче месо поставяме в средата на книжна кесия поотделно.
Набучваме ги на ченгел (или пробиваме и завързваме с канап) като книжната кесия трябва да е с дъното нагоре.
И така сушим на студено и проветриво място за около три седмици. За по-сигурно аз след десетия ден всеки ден я наблюдавам, докато ми хареса!
Не трябва да е много суха!
Изборът на подправките е въпрос на личен вкус!
Моето домочадие не обича зелени сухи подправки като риган, чубрица, и т.н., също така и червеният пипер като подправка в пастърмата, затова не сложих, но увеличих количеството на другите съставки.
Пастърмата от свинска рибица е чудна.
Коментари