Начин на приготвяне
Изключително лесна за приготвяне!
Първо, измиваме и нарязваме листата спанак на лентички, смесваме със сушените листа щир и ги попарваме с гореща вода. След малко като омекнат, ги изцеждаме от водата. Разгъваме корите, трябват ни 7 кори.
В правоъгълна тавичка, предварително намазана с шарлан, постилaме една кора, сгъната на две. Горе-долу колкото е сгъната на две кора, толкова трябва да е голяма тавичката (може и една идея по-големичка, но не повече).
Омекналите зеленини разделяме на две части. Взимаме 3 кори и както са си една върху друга, поръсваме равномерно (и по краищата, и по средата), едната част от зелената плънка - върху най-горната кора.
Навиваме ги на много хлабаво руло с широчина около 5 см. С ножица го нарязваме на 12 кръгчета/рингчета, като първо срязваме рулото на две равни части, после всяка на още две, и останалите - на три. Подреждаме ги в тавичката като розички и поразтваряме тук-там с пръсти, където се и сплеснало - да има въздух, така че заливката равномерно да попадне вътре измежду корите.
Повтаряме това и с другите кори, навити на едно руло с останалата плънка.
Подреждаме розичките, така че да се изпълни тавичката (както се вижда на снимката) и заливаме с разбърканите 2 яйца, с половин кофичка кисело мляко, сода 1/2 чаена лъжичка, хималайската сол и чубрицата.
Разпределяме равномерно заливката, като на всяка розичка сипваме по 1 супена лъжичка от млечната смес, а останалата - по краищата. Печем на 180 градуса за 20 минути и след това само отдолу още 5-10 минути на 200 градуса.
Вече готова, баницата с щир я нарязваме или накъсваме на розички и поднасяме още топла!
Уникална пухкава баница на розички със спанак и сушен щир!
Вкусна, икономична и ароматна!
Чудно Вкусно!