Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баница на Тиган»Пухкава баница на розички със спанак и щир

Пухкава баница на розички със спанак и щир

Пухкава баница на розички със спанак и щир
Снимка: Илиана Първанова
1 / 5
29/03/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
3
"Знаете, че баницата се е получила перфектно, когато всички доволни питат за второ, че и за трето парче"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1/2 пакет, 7 кори
  • щир - 2 шепи сушени листа
  • спанак - 1 шепа нарязан
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • яйца - 2 бр.
  • сода - 1/2 ч.л.
  • хималайска сол - 1/2 ч.л.
  • чубрица - 2 - 3 щипки
  • шарлан - 1 - 2 с.л. за намазване на тавата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изключително лесна за приготвяне!

Първо, измиваме и нарязваме листата спанак на лентички, смесваме със сушените листа щир и ги попарваме с гореща вода. След малко като омекнат, ги изцеждаме от водата. Разгъваме корите, трябват ни 7 кори.

В правоъгълна тавичка, предварително намазана с шарлан, постилaме една кора, сгъната на две. Горе-долу колкото е сгъната на две кора, толкова трябва да е голяма тавичката (може и една идея по-големичка, но не повече).

Омекналите зеленини разделяме на две части. Взимаме 3 кори и както са си една върху друга, поръсваме равномерно (и по краищата, и по средата), едната част от зелената плънка - върху най-горната кора.

Навиваме ги на много хлабаво руло с широчина около 5 см. С ножица го нарязваме на 12 кръгчета/рингчета, като първо срязваме рулото на две равни части, после всяка на още две, и останалите - на три. Подреждаме ги в тавичката като розички и поразтваряме тук-там с пръсти, където се и сплеснало - да има въздух, така че заливката равномерно да попадне вътре измежду корите.

Повтаряме това и с другите кори, навити на едно руло с останалата плънка.

Подреждаме розичките, така че да се изпълни тавичката (както се вижда на снимката) и заливаме с разбърканите 2 яйца, с половин кофичка кисело мляко, сода 1/2 чаена лъжичка, хималайската сол и чубрицата.

Разпределяме равномерно заливката, като на всяка розичка сипваме по 1 супена лъжичка от млечната смес, а останалата - по краищата. Печем на 180 градуса за 20 минути и след това само отдолу още 5-10 минути на 200 градуса.

Вече готова, баницата с щир я нарязваме или накъсваме на розички и поднасяме още топла!   

Уникална пухкава баница на розички със спанак и сушен щир!

Вкусна, икономична и ароматна!  

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: