Зелена запеканка

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
4562k2k5
Зелена запеканка
Снимка: Monika Ivanova
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Знаеш, че пролетта е дошла, когато на трапезата сложат Зелена запеканка"

Необходими Продукти

  • коприва - 500 г
  • лопуш - 300 г
  • зелен лук - по собствен вкус
  • извара - 300 г
  • яйца - 4 бр.
  • сланина - 50 г пушена
  • зехтин - 3 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • заквасена сметана - 2 с.л.
  • кашкавал - 100 г настърган
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лопушът се изчиства от дебелата жилка по средата докато останат само меките части на листото и се измива добре. Заедно с копривата се запарват за 4 минути във вряла вода, след което се изцеждат хубаво и се доизчистват останалите жилки или стеблца на копривата.

В голяма купа нарязваме на дребно зеления лук (може да сложите толкова колкото смятате, че ще ви е вкусно- ние вкъщи слагаме 2-3 цели лукчета- и бялата част отдолу и перцата).

Към лука добавяме копривата и лопуша и накълцваме всичко заедно. Прибавяме нарязаната на дребно сланина и всички останали съставки и разбъркваме като крайния резултат е смес с гъстотата на кексово тесто.

Прехвърляме в намазнена тава и печем до готовност- в зависимост от фурната може да отнеме 20-30 минути на 200 градуса (отгоре придобива приятен загар и запеканката се е стегнала и вече не е в течна форма).

В зависимост от вкусовите ви предпочитания може да намалите или увеличите количеството на някоя съставка. Рецептата не е строга и търпи промени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: