Пролетна торта с лопуш

ПетяПетяГотвач128451543
08/04/2019
Приготвяне15 мин.
Готвене35 мин.
Общо50 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо181
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • За блата
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • ванилия - 1 п.
  • лопуш - 200 г (лапад) (свеж или замразен)
  • олио - 1 ч.ч.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 п.
  • За крема
  • заквасена сметана - 800 г ( 4 малки кофички)
  • захар - 4 с.л. (или според вкуса)
  • За декорация
  • киви - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лопушът се пюрира с олиото в кухненски робот.

Яйцата се разбиват добре със захарта и ванилията.

Към сместа се прибавя пюрето от лопуш и най-накрая брашното, омесено с бакпулвера.

Всичко се обърква добре и сместа се изсипва в тортена форма с хартия за печене на дъното.

Печем до суха клечка в предварително загрята фурна на 180°C

След като изстине, разрязваме блата хоризонтално на два по-тънки блата.

От долната част изронваме около 1 ч.ч. трохички (кексът се рони много приятно), с които ще покрием най-отгоре, имитирайки трети блат.

Сглобяване на тортата:

Пълним със сметановия крем долния издълбан блат и го заглаждаме.

Отгоре слагаме втория блат и измазваме с крема.

Отстрани тортата също се измазва със сметановия крем.

А най-отгоре ръсим с предварително заделените трохички и се получава нещо като трети зелен блат.

Декорацията е по ваш вкус и желание.

Аз съм декорирала пролетна торта с лопуш с тънки кръгчета киви.

Друг вариант е цялата сметанова торта да се облепи с отделените трохи от блата.

Освен това самата торта е особено подходяща за имитация на футболно игрище, трева под някой таралеж или пчела.

Оставяме в хладилника за една нощ, макар че може да се консумира и веднага.

Много сочна, много вкусна и ненатрапчиво сладка!

Да ви е вкусничко!

Забележки:

Лопушът (лападът) може да се замести със спанак - предпочитаният вариант у дома.

Също така зелениите могат да се пюрират сурови с олиото.

1 ч.ч.=200 мл

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар