Яйца върху канапе от ориз и лопуш

08/04/2019
Петя
отПетяПомощник Готвач128451532
"Пролетни изкушения със зелении или как да приготвим вкусно ястие за нула време "
Приготвяне15 мин.
Готвене35 мин.
Общо50 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо368
  • Преглеждания за месеца51
  • Преглеждания за седмицата10
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • яйца - 4 бр.
  • лопуш - 500 г, може и замразен
  • моркови - 1 бр.
  • ориз - 200 г
  • лук - 3 стръка, зелен
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • подправки - по желание - мащерка, джоджен, чубрица
  • олио - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се включва фурната да загрее. След това се измиват и нарязват лукът, морковът (ако слагате) и лопушът. В тавичката, в която ще се пече ястието, се налива олиото и се слага в загрятата фурна. Ако ви е много олиото, намалете го, но знайте, че ориза се обичат.

След като се загрее олиото, се слага лукът и морковът с малко водичка да се задушат.

Прибавя се измитият и отцеден ориз и се позапържва и той.

Следва лопушът (с идеята да се пържи по-малко) и след като спадне, намали обема си, ястието се залива с вода 1:3.Тъй като у дома не обичаме сух ориз и отделящ се на зърна, понякога слагам и 3.5 части вода.

Добавят се подправките по желание и сол на вкус, но поне 1 ч.л., обърква се добре и ястието се оставя на силна фурна, докато заври водата.

След което температурата се намалява на 180°C и се пече около 15- 20 минути, като се следи да не остане без вода. Ако се налага, се долива - по учебник трябва да е топла, но аз съм доливала и студена вода;).

За това време оризът се сварява, но трябва да има вода в тавичката все още.

Вади се тавичката и в ориза с помощта на лъжица се правят хубави гнезда (дупки) и в тях се чупват едно по едно яйцата.

Посоляват се леко, поръсват се с черен пипер (понякога ръся и червен пипер) и ястието се пече още малко, докато белтъкът отгоре се втвърди.

Обикновено на четвъртата-петата минута белтъкът е сварен, а жълтъкът е рохкав. Ако ги обичате така яйцата, сега е моментът да извадите ястието от фурната.

Ако обичате твърд жълтък, то той е готов към десетата минута от запичането на яйцата.

Най-вкусни са, когато са поднесени топли, гарнирани с кисело мляко или сметана и плочка сирене. А за любителите на лютичко - яйцата върху ориз с лопуш поръсете отгоре с чили.

Да ви е вкусно!

Като идея може да се добавят и 2-3 с.л. доматен сок и 2-3 сухи люти чушлета, за да стане още по-вкусно ястието. И вместо лопуш може да се използва всяка пролетна зеления - спанак, коприва и др.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар