Начин на приготвяне
Подготвям листата, като ги измивам и изрязвам внимателно долната изпъкнала част на средната дебела жила на листата, стараейки се да не нарушавам целостта им.
Бланшират се в кипяща вода до промяна на цвета, накъде за около 2 минути, и се оставят да изстинат. Аз използвах МВ за тази цел - слагам по 10 листа в чиния и я завъртвам за 2 минути на 500 W. Листата омекват и лесно се завиват.
Плънката за сармите я правя по стандартния начин - запържвам нарязаните зелен лук, чесън и гъби. Добавям измития ориз и запържвам до прозрачност. Заливам с 1- 1 1/2 ч.ч. гореща вода. Добавям нарязания джоджен или копър, посолявам и поръсвам с черен пипер. Обърквам хубаво, изчаквам да заври, махам от котлона и захлупвам с капак. И така, докато оризът набъбне и поеме всичката вода.
Завиване на сармите:
Върху дъска за хляб поставям листо от лопуш. В по-широкия край поставям от плънката, малко повече от чаена лъжичка. Затварям от двете страни и завивам напред на руло. И така, докато свършат листата.
Готовите постни сарми подреждам в тенджера, дъното на която е покрито с листа от лапад. Между редовете сарми поставям стръкове джоджен и резени лимон. Върху последния ред само резени лимон и затискам с обърната чиния. Заливам с 3 1/2 ч.ч. вода и ги оставям да се варят на тих огън около 30-40 минути.
Сармичките от лопуш с ориз и гъби са вкусни както топли, така и студени. Поднесени с кисело мляко или сметана са любими и на малки и на големи.
Да са ви вкусни!