Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Пюрета»Зелено царевично пюре с киселец и праз

Зелено царевично пюре с киселец и праз

Зелено царевично пюре с киселец и праз
Снимка: Илиана Първанова
8 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
20 мин.
Порции
1
"Познаваме, че пролетта е дошла, когато и предястията са в свеж зелен цвят като това тук"

Необходими Продукти

  • царевичен грис - около 80 - 100 г
  • праз - 1 стрък
  • киселец - 6 листа (може и лопуш)
  • хималайска сол -   1/2 ч.л  равна
  • кимион - 1 щипка
  • кориандър - 1 щипка
  • млян пипер -   1 щипка черен
  • босилек - 1 щипчица (сушен стрит)
  • шарлан - 1/2 ч.л.
  • вода - около 400 - 450 мл
  • маслини -   за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Щом заври водата, сипваме бавно и постепенно царевичния грис. Можем да си помагаме при разбъркването с телена бъркалка, защото тя предотвратява образуването на бучици слепен грис.

Добавяме хималайската сол и на ситно нарязаните листа киселец (или лопуш по желание) и праз и постоянно разбъркваме (вече с дървена плоска бъркалка).

Като е почти готово - добавяме на вкус подправките - кимион, кориандър, черен млян пипер, сушен босилек (ситно стрит) и шарлана. Като се овкуси и свари царевичният грис, преместваме от котлона и пасираме на фино пюре с пасатор.

От зелените листенца цялостно се оцветява и придобива хубав зелен цвят.

Поднасяме още топло - преди да се е стегнало, и украсяваме с маслини.  

Приятно зелено царевично пюре с киселец (или лопуш) и праз!

Много лесно да приготвяне!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: