Начин на приготвяне
Вадим яйцата на стайна температура, киселото мляко също.
В купа слагаме киселото мляко, захарта и олиото и разбиваме с миксер продължително до еднородна бяла смес. Захарта трябва добре да се разтопи. От получената смес си отделям ½ ч.ч. настрана.
В същата купа слагаме яйцата и продължаваме да разбиваме.
Пресяваме брашното със сито. Брашното, бакпулвера и ванилията ги смесваме. После добавяме постепенно и брашнената смес и пак разбиваме много добре с миксера.
Обелваме ябълките и ги почистваме от вътрешната част. Нарязваме ябълките на полумесеци. Ябълките са според големината, в моя случай ми трябваха 4 броя Златна превъзходна. Нужно е, като наредим ябълките, да покрият цялата повърхност.
В тава, покрита с хартия за печене, така че да има на дъното и стените на съда, изливаме каша и заглаждаме отгоре с лъжица или силиконова шпатула. Нареждаме парченцата ябълки последователно в редове, като се застъпват плътно. Добре е тавата да е голяма и дълбока, тъй като сладкишът бухва и става висок.
Печем ябълковия сладкиш във фурната на 180°C, като предварително сме я загрели. Печем 35-36 мин до готовност.
Ябълките не потъват дори частично в кашата, сладкишът става бухнал, мек и ароматен. Леко порозовява, по скоро пожълтява.
Оставяме ябълковия сладкиш да изстине 5 мин.
Сместа, която сме си отделили, разбъркваме с четчица и намазваме отгоре сладкиша много добре. Оставяме да престоя 3 часа, за да може сместа да попие. Получава се много сочен и вкусен сладкиш.
Режем на парчета и хапваме. Получават се 16 големи парчета. Да ви е сладко!
Рецептата е от канала Моята кухня Източни Родопи