Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Ябълков сладкиш»Ябълков сладкиш с поливка

Ябълков сладкиш с поливка

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Ябълков сладкиш с поливка
Снимка: Марияна
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
16
"Най-трудното при приготвянето на този сладкиш е мисълта, че ще трябва да отрежете парчета от него и на другите"

Необходими Продукти

  • ябълки - 3 - 4 бр. Златна превъзходна
  • захар - 2/3 ч.ч.
  • кисело мляко - 2/3 ч.ч.
  • брашно - 2 ¼ ч.ч.
  • олио - 2/3 ч.ч.
  • яйца - 3 бр.
  • ванилия - 1 пакетче
  • бакпулвер - 1 пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вадим яйцата на стайна температура, киселото мляко също.

В купа слагаме киселото мляко, захарта и олиото и разбиваме с миксер продължително до еднородна бяла смес. Захарта трябва добре да се разтопи. От получената смес си отделям ½ ч.ч. настрана.

В същата купа слагаме яйцата и продължаваме да разбиваме.

Пресяваме брашното със сито. Брашното, бакпулвера и ванилията ги смесваме. После добавяме постепенно и брашнената смес и пак разбиваме много добре с миксера.

Обелваме ябълките и ги почистваме от вътрешната част. Нарязваме ябълките на полумесеци. Ябълките са според големината, в моя случай ми трябваха 4 броя Златна превъзходна. Нужно е, като наредим ябълките, да покрият цялата повърхност.

В тава, покрита с хартия за печене, така че да има на дъното и стените на съда, изливаме каша и заглаждаме отгоре с лъжица или силиконова шпатула. Нареждаме парченцата ябълки последователно в редове, като се застъпват плътно. Добре е тавата да е голяма и дълбока, тъй като сладкишът бухва и става висок.

Печем ябълковия сладкиш във фурната на 180°C, като предварително сме я загрели. Печем 35-36 мин до готовност.

Ябълките не потъват дори частично в кашата, сладкишът става бухнал, мек и ароматен. Леко порозовява, по скоро пожълтява.

Оставяме ябълковия сладкиш да изстине 5 мин.

Сместа, която сме си отделили, разбъркваме с четчица и намазваме отгоре сладкиша много добре. Оставяме да престоя 3 часа, за да може сместа да попие. Получава се много сочен и вкусен сладкиш.

Режем на парчета и хапваме. Получават се 16 големи парчета. Да ви е сладко!

Рецептата е от канала Моята кухня Източни Родопи

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: