Начин на приготвяне
Яйцето се чуква във висок и тесен съд. Към него се наливат олиото или зехтинът, 1 и 1/2 с.л. от лимоновият сок и солта.
Работи се с пасатор, който се поставя така, че да опира в дъното на съда. Включва се на високи обороти и се държи неподвижен, докато отдолу започне да побелява, това става за секунди.
Пасаторът започва да се изтегля бавно нагоре докато стигне повърхността и сместта цялостно побелее и се сгъсти. Ако е нужно леко се приплъзва и към стените на съда.
Готовата майонеза се смесва с останалият лимонов сок и киселото мляко.
По желание може да се добави чесън на прах и да се регулира на сол.
Лесен и бърз майонезен сос, който е идеален за пържени тиквички, пържени картофки, салати.
Добър апетит!