Начин на приготвяне
Обелете внимателно аспержите с картофобелачка или остър тънък нож. Внимавайте да не счупите върховете, защото са крехки, те разбира се нямат нужда от белене, а само махаме горния слой на стъблата, както и отрязваме долните краища.
Пуснете ги във врящата вода с лъжиците сол и захар. Може да ги вържете на сноп, като върховете стърчат над водата - те нямат нужда от толкова варене и ще се сготвят само от парата.
Варете около 20 минути, ако аспержите са по-тънки, а ако са по-дебели - 25-30 минути. Извадете и отцедете от водата, внимавайте да не счупите върховете.
За соса разбъркайте всички съставки и сервирайте леко охладените аспержи с майонезения сос.
Ако се консумират горещи вкусът им не се усеща, ако пък се консумират силно охладени - също. Затова препоръчвам да са леко топли - така са най-вкусни.
Така приготвени те нямат нищо общо с тези от консерва. Лесно е в домашни условия и много по-полезно и вкусно.
Коментари
Прочетете ако искате статията на Росица Стоянова тук в "Готвач":
Тънкости при готвене на аспержи
Имам чувството, че никога не сте готвили този зеленчук.
Зелени - 3 минути, ако са тънки
7 минути ако са по -дебели.
Бели- 10 минути, ако са тънки и 20 минути ако са дебели.
Това е положението :)
Зелени аспержи — Ако стъблата минат над земята те се оцветяват в зелено.
Лилави аспержи — Лилавите аспержи са познати от Нова Зеландия и Австралия.Те растат като зелените аспержи над земята. Подобно на зелените не се белят. На вкус са малко по-сладки от другите видове. Те губят лилавия си цвят след като се сварят." източник: Уикипедия
Т.е. белите аспержи не са виждали слънце, най-крехки са именно поради тази причина и се нуждаят от най-малко термична обработка.
Поздрави ;)