Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Лазаня с лопуш и рикота

Лазаня с лопуш и рикота

Maria KostoffMaria Kostoff
Помощник Готвач
3283082k
Лазаня с лопуш и рикота1 / 2
07/05/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6-8

Необходими Продукти

  • кори - 1 пакет за лазаня
  • рикота - 500 - 600 г или кашкавалена извара
  • лопуш - 1 кг, може и лапад, спанак или микс от трите
  • сол
  • черен пипер
  • кашкавал - 150 г настърган
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • олио
  • доматен сос - 1 малка консерва пасирани домати
  • магданоз - 1/3 връзка
  • за Бешамела
  • прясно мляко - 600 - 700 мл
  • масло - 70 - 80 г
  • брашно - 2 с.л. или малко повече
  • индийско орехче - 1/2 к.л.
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе Бешамела по стандартния начин. Запържвате брашното с маслото и при непрекъснато бъркане разреждате с прясното мляко. накрая овкусявате с подправките и го оставяте да се охлади.

Бланширайте почистения и нарязан лопуш и от отцедете в голям гевгир. Загрейте в тиган малко олио и запръежте чесъна. Добавете лопуша бъркайте и прибавете изварата. Оквусете с подправки и снемете от котлона.

Отделно загрейте 2 с.л. олио и запържете пасираните домати. След като сосът се редуцира, добавете сол, черен пипер и нарязания магданоз.

Корите за лазаня подгответе според указанията на опаковката.

В подмазнена тава сложете ред кори, отгоре част от плънката с лопуш, залейте с Бешамел и продължете така докрай. Най-отгоре залейте с доматения сос, поръсете с кашкавал.

Сложете лазанята да се изпече в загряна фурна, докато хване апетитен загар. Поднесете я леко охладена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Асенова
Албена Асенова
До колкото знам лопуш и лапад е едно и също нещо.
11.05.2016 11:02
Ели
Ели
Ястието е много вкусно, но имам един въпрос - думата "лопуш" да не е градското име на "лапуш", защото откакто си купихме къща на село ( преди 20 г. )всички там казваха "лапуш" ?!?
31.07.2013 11:46