Начин на приготвяне
Яйцата заедно със захарта се разбиват на крем. На струйка при непрекъснато разбиване се добавят прясното мляко и след него олиото.
Брашното се пресява заедно с бакпулвера и ванилията. Прибавя на няколко пъти към яйчената смес.
В друга купа се смесват рикотата, две супени лъжици грис и две супени лъжици захар. Разбъркват се на сравнително гладък крем.
В намазнена и набрашнена тавичка се излива кексовото тесто. В него на равно разстояние се слага по една супена лъжица от крема с рикота.
Във всяка купчинка от рикота се бодва по една ягода, а ако плодовете са в повече, се нареждат и отстрани.
Плодовият сладкиш се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 30 минути.
Когато изстине се поръсва с пудра захар.
Сладкишът с рикота и ягоди е готов.