Пуйка с кестени

Maria KostoffMaria Kostoff
Помощник Готвач
328327
Пуйка с кестени2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
140 мин.
Общо
180 мин.
Порции
4
"Изненадайте всички гости с тази пуйка с кестени"

Необходими Продукти

  • пуйка - 1 бр
  • сланина - 30 - 50 г
  • сол
  • за плънката
  • кестени - 500 г
  • сланина - 50 г
  • масло - 30 г
  • галета - 90 - 100 г
  • яйца - 1 яйце
  • бульон - 300 мл пилешки бульон
  • лимони - кората от 1 лимон
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз - 3 - 4 стръка
  • за соса
  • лук - 1 глава
  • прясно мляко - 300 мл
  • галета - 60 г
  • масло - 15 г
  • сметана - 1 с.л.
  • индийско орехче
  • сол
  • черен пипер
  • карамфил - 2 карамфилчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо трябва да приготвите плънката. Сварете кестените като направите предварително разрези върху обвивката им. След около 15-20 минути ги извадете. Обелете ги и ги намачкайте с вилица.

Добавете към тях сланината и магданоза, нарязани на ситно, галетата, настърганата лимонова кора, маслото и подправките. Разбъркайте с яйцето и напълнете пуйката.

Сместа не трябва да изпълва пуйката напълно, а само около 3/4 от нея. Покрийте гърдите на пуйката с останалата сланина. Покрийте с фолио и печете на слаба фурна около 2 часа. Половин час преди края на печенето, махнете фолиото за да се запече месото.

Соса се приготвя по следния начин:

Изсипете млякото в съд с дебело дъно и поставете вътре главата лук цяла. Добавете индийско орехче и карамфил. Загрейте млякото на бавен огън за около 30 минути като непрекъснато го разбърквате и внимавате да не заври!

Добавете внимателно галетата, при непрекъснато разбъркване, както и половината от маслото, солта и черния пипер. Варите около 20 минути. Отстранявате от котлона, вадите от вътре лука и добавяте останалото масло и сметаната. Разбърквате добре.

Поднасяте пуйката нарязана на порционни парчета и отделно соса. Бон апети ;)))

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
42
31
20
10
Дай твоята оценка: