Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Консервирани кестени в сироп

Консервирани кестени в сироп

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Консервирани кестени в сироп
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
06/10/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
22 мин.
Общо
32 мин.
Порции
3
"И докато есента като художник багри листата на дърветата, вие запретвайте ръкави, за да приготвите тези уникални кестени в сироп"

Необходими Продукти

  • кестени - 330 г обелени
  • вода - 500 г
  • захар - 250 г
  • лимони - 1/2 кората (жълтата част)
  • канела - 1 пръчка
  • ванилия - 1 шушулка (разполовена и с изстъргани семенца)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Водата, захарта, лимоновата кора, канелата и ванилията (шушулка+ семена) се варят на умерен огън 10 минути под капак.

Добавят се идеално обелени кестени и варенето продължава още 12 минути при същата температура (100 градуса).

Сиропът се прецежда, а лимоновата кора, ванилията и канелата се отстраняват.

Кестените се разпределят в три стерилизирани бурканчета с вместимост 250 мл, така че нивото им да е на 3 см от ръба.

Налива се сиропчето до 1 см от ръба и бурканите се затварят добре. Завиват се в тензух и се слагат в тенджера под налягане, като се покриват с вода. Варят се 25 минути и се оставят да изстинат вътре в тенджерата.

Готовите буркани се консервират на сухо, хладно и тъмно място до 1 година (винаги, когато целият процес се е извършил правилно. Колкото повече престояват, толкова по-хубави стават консервираните кестени.

Добре е да се изчака да престоят поне 30 дни, преди да се отвори първият буркан.

Бележка: Трите бурканчета се стерилизират предварително, като се слагат да поврят отделно от капачките 20-30 минути във вода. После се оставят с отвора надолу върху чиста кърпа, за да изсъхнат.

Уверете се, че бурканите са добре затворени и се е получил ефект вакуум. Не трябва да има издути капачки. При отваряне на буркана трябва да се чуе характерното клик.

Количеството вода за сиропа е измерено в грамове, така е посочено в оригиналната рецепта, въпреки че правилната мерна единица за течност е литър-милилитър. Въпреки това измерете и вие водата в грамове, за да не се наруши точността на пропорцията.

Използвайте така приготвените консервирани кестени за добавка или съставка към различни десерти.

Рецепта адаптирана от Cookidoo.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: