Начин на приготвяне
Водата, захарта, лимоновата кора, канелата и ванилията (шушулка+ семена) се варят на умерен огън 10 минути под капак.
Добавят се идеално обелени кестени и варенето продължава още 12 минути при същата температура (100 градуса).
Сиропът се прецежда, а лимоновата кора, ванилията и канелата се отстраняват.
Кестените се разпределят в три стерилизирани бурканчета с вместимост 250 мл, така че нивото им да е на 3 см от ръба.
Налива се сиропчето до 1 см от ръба и бурканите се затварят добре. Завиват се в тензух и се слагат в тенджера под налягане, като се покриват с вода. Варят се 25 минути и се оставят да изстинат вътре в тенджерата.
Готовите буркани се консервират на сухо, хладно и тъмно място до 1 година (винаги, когато целият процес се е извършил правилно. Колкото повече престояват, толкова по-хубави стават консервираните кестени.
Добре е да се изчака да престоят поне 30 дни, преди да се отвори първият буркан.
Бележка: Трите бурканчета се стерилизират предварително, като се слагат да поврят отделно от капачките 20-30 минути във вода. После се оставят с отвора надолу върху чиста кърпа, за да изсъхнат.
Уверете се, че бурканите са добре затворени и се е получил ефект вакуум. Не трябва да има издути капачки. При отваряне на буркана трябва да се чуе характерното клик.
Количеството вода за сиропа е измерено в грамове, така е посочено в оригиналната рецепта, въпреки че правилната мерна единица за течност е литър-милилитър. Въпреки това измерете и вие водата в грамове, за да не се наруши точността на пропорцията.
Използвайте така приготвените консервирани кестени за добавка или съставка към различни десерти.
Рецепта адаптирана от Cookidoo.