Начин на приготвяне
Ползвала съм за дадената рецепта по-голяма кокошка около 2.5 кг
Избират се кестени малки по-големина, те са готови и се продават в бурканчета - направо за готвене.
Със запалена свещ се почиства кокошката, за да обгори и да се отстранят всякакви излишни пера.
Измива се под течаща вода и се подсушава отвсякъде с домакинска хартия.
Внимателно пръстите на едната ръка се промушват между кожата и месото на кокошката, така че да се отвори пространство около гръбната ѝ кост. С ръка се напълва това пространство с парчетата допълнително масло.
Оставя се настрана.
В тиган на умерена температура се поставя да се сгорещи зехтин, около 1 с.л., добавя се наситнен лук и се оставя леко да се карамелизира, добавя се и наситненото селъри. Поръсва се с мащерка и се оставя на умерен котлон за 1-2 мин.
Прибавя се бекон на кубчета и се оставя да се запече до хубаво зачервяване при периодично разбъркване.
Ябълката се почиства от семенната ѝ част, не се обелва, нарязва се на кубчета и се прибавя в тигана, разбърква се, докато леко покафенее, прибавя се фино нарязан на люспи чесън и се прибавят шепите кестени.
Разбърква се за около 2-3 мин и се посипва с нарязаното кубче зеленчуков бульон, отново се разбърква, за да се овкуси сместа, и се прибавя бучката масло. Оставя се на тигана при периодично разбъркване. Накрая се излива конякът, фламбира се и се оставя, докато загасне пламъкът. Сваля се от котлона. Сместа за пълнежа е готова.
Кокошката се посолява отвън със сол и черен пипер. Посипва се струйка зехтин и с ръце се разнася навсякъде.
Напълва се с плънката и се затваря с шайба на портокал. С домакинска връв се завързват бутчетата ѝ.
Цялата кокошка се поставя в голяма хартия за печене, завива се. Отгоре се завива и с алуминиево фолио. Поставя се решетка в тавата за печене, а отгоре се поставя напълнената кокошка.
Пече се на 170 -180 градуса за около 2 - 2 1/2 часа.
Изважда се от фурната, оставя се да се охлади. След това се отстранява фолиото и хартията за печене. В хартията за печене се е образувал сок от кокошката.
Внимателно се излива в тиган, прибавя се сок от 1 портокал, балсамикото, поръсва се с малко черен пипер, ако е необходимо, се посолява и със сол, и се оставя на котлон да заври. След това се сваля, прецежда се и се изсипва в сосиера. Сосът към печената кокошка е готов.
Гарнитура
Ябълките се почистват само от семенната им част, не се обелват. Нарязват се на дебели филии.
Поставят се в нагорещен тиган и при разбъркване или подхвърляне на тигана се оставят да се запечатат, да образуват леко кафеникави петна.
Добавя се захарта, разбърква се и се оставя да се карамелизира, излива се и медът. Посолява се със сол и черен пипер и се прибавя клонката розмарин. Разбърква се, като парчетата ябълки се обливат в течността. Прибавя се и маслото, оставя се да се разтопи и се излива конякът. Фламбира се.
Сервира се в подходящо плато, като по средата се поставя пълнената кокошка, а отстрани се прибавят ябълките.
Печената кокошка или пуйка с кестени и ябълки се допълва със сос по желание.